Sevärdheter i Kalajoki - Visit Kalajoki

Sevärdheter i Kalajoki

Njut av stämningen längs bystråket och de gamla byggnadernas skönhet vid Plassi i gamla staden i Kalajoki. Bli förtjust i de eleganta salarna i Havula gård. I hembygdsmuseerna kan du förundra dig över hur man levde, fiskade, arbetade och byggde skepp i forna tider. Fundera över hur kyrkklockorna kunde lyftas upp i klockstaplarna. Fördjupa dig i berättelserna på sommarteatrarna.

Kalajoki erbjuder mycket sevärt även för kultur- och historieintresserade!

BESÖK HERRGÅRDEN

 • Läs mer  →

  Herrgårdar

  Denna jugendvilla, som byggdes av sågverksdirektören Oskari Santaholma år 1912, är numera ett hemmuseum som håller öppet på sommaren. Guidade turer för grupper kan även ordnas andra tider enligt överenskommelse.

  Havula gård
  Plassintie 56
  +358 44 469 1874, +358 50 536 5519
  www.kalajokiresort.fi/havula

tapion tupa

 • Läs mer  →

  Tapion Tupa

  God finsk husmanskost i en allmogeinspirerad restaurang. Lunchbuffé varje dag och à la carte. Ingen alkoholutskänkning. Kaféet serverar Tapion Tupas berömda hembakade munkar!

  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  +358 8 466 622
  www.tapiontupa.com

BESÖK SOMMARTEATERN

 • Läs mer  →

  Friluftsteatrar

  Kalajoki sommarteater med en 400-sits täckt bänk med ryggstöd bänkar kommer att välkomna alla teatervänner till en sommar teaterövning varje år i juli och augusti.

  Kalajokis sommarteater Willi Lakeus
  Teatteripolku
  +358 44 596 6344
  www.willilakeus.fi

  divider

  Den personliga och ståtliga friluftsteatern har en täckt, lutande läktare för cirka 200 åskådare.

  Friluftsteatern Vihreä Valo
  Linnakallio
  Taluskyläntie 660, Talus
  +358 8 432 839
  www.linnakallio.fi

STANNA UPP EN STUND I KYRKAN

 • Läs mer  →

  KYRKOR

  Kalajokis nuvarande kyrka i tegel med ett torn i den ena änden ritades av länsarkitekt F.W. Lüchow. Socknens sjunde kyrka stod klar år 1879. Byggnaden förstördes i en brand år 1930, och byggdes därefter upp i sin nuvarande form under ledning av arkitekten W.G. Palmqvist. I kyrkan finns altartavlan Jesu uppståndelse, målad av Adolf von Becker, samt T.G. Tuhkanens Den förlorade sonens återkomst och Den gode herden. Bredvid kyrkan står en klockstapel byggd av Heikki Kuorikoski år 1815, som klarade sig när den sjätte kyrkan förstördes i en brand. Klockstapeln byggdes till på höjden år 1856. Fattiggubben vid väggen är från 1815 och skulpterades av ”en snickare från Reisjärvi”.

  Kalajoki kyrka
  Etelänkyläntie 1

  divider

  Himango kyrka är en traditionell korskyrka i trä. Kyrkan och klockstapeln ritades av den österbottniska kyrkobyggaren Jacob Rijf år 1794. Kyrkan, som omges av en gammal begravningsplats, fick sin nuvarande form år 1897.

  Himango kyrka
  Huhdantie 13, Himanka

  divider

  Rautios traditionella korskyrka i trä med klockstapel stod klar år 1800. Kyrkan och den på höjden tredelade klockstapeln hör till de sista kyrkobyggnader som ritades av den berömda kyrkobyggaren Simon Matinpoika Jylkkä (Silvén) från Kalajoki.

  Rautio kyrka
  Rautiontie 1700, Rautio

  divider

  Den åttkantiga kyrkan på ön Maakalla ritades av den kände kyrkobyggaren Simon Matinpoika Jylkkä (Silvén) från Kalajoki. Kyrkan stod klar år 1780.

  Maakalla kyrka

  divider

  Hembygdsrådet Kosti Nahkalas livsverk har varit en plats för rekreation och vila i mer än 20 års tid. Linnakallio erbjuder inkvartering, rökbastu, badplats, sommarteater och mångsidiga festlokaler. De speciella kyrkorna på området, Riihikirkko och Pahkakirkko, erbjuder platser för stillhet och tillställningar. Kyrkornas dörrar är alltid öppna för besökare.

  Linnakallio
  Taluskyläntie 660, Talus
  +358 8 432 839
  www.linnakallio.fi

STILLA DIG I BÖNEHUSET

 • Läs mer  →

  Ortodoxa bönhus

  Tjasovnan invigdes av tf. biskop Arseni från Uleåborgs stift år 2014. Bönehuset är ett fint exempel på talkoarbete och hantverk.

  Kalajoki ortodoxa bönhus
  Matkailutie 249

LÅT DIG BLI INSPIRERAD I MUSEET

 • Läs mer  →

  MUSEER

  I museet, som är inrymt i en gammal skolbyggnad, kan man bekanta sig med exempelvis sjöfartshistoria och bondeseglation. Till museets specialiteter hör hantverk tillverkade av sjömän och souvenirer från utlandet, såsom sågen från en sågfisk, käkbenet från en haj och en kokosnöt. I ett rum presenteras Sautinkari sågverks historia i form av bilder.

  Himango hembygdsmuseum
  Sautinkarintie, Himanka
  +358 50 373 1775

  divider

  Museet verkar i det tidigare Törnvalls hus, som flyttades till platsen från det nuvarande stadshusets gård år 1964. Huset, som är byggt på 1800-talet, hör till de äldsta i Kalajoki och där hölls bland annat rättegångar mot väckelsepredikanter år 1838. Museet presenterar såväl livet förr som kända personer från Kalajoki.

  Kalajoki hembygdsmuseum
  Siltasaari (Kalajoki centrum)
  +358 40 509 8788, +358 8 462 090

  divider

  Fiskemuseets basutställning förevisar i huvudsak fisketraditionerna i Kalajokiregionen, där fiske i ån och havet, fångst av flodnejonöga och säl samt fiskelägena på öarna Maakalla och Ulkokalla spelat en viktig roll. Fiias stuga är det enda bevarade exemplet på en mindre bemedlad Plassibos anspråkslösa boende i början av 1900-talet.

  Fiskemuseum och Fiias stuga
  Plassi
  +358 40 509 8788, +358 8 462 090

  divider

  Hembygdsmuseets huvudbyggnad är en tidigare klockarbostad. Museet är inrett som ett traditionellt allmogehus i Rautio. Två bodar från slutet av 1700-talet och en smedja har flyttats till platsen. Namnet Rautio syftar på bearbetning av järn (på finska rauta) och museet är specialiserat på smidesarbeten.

  Rautio hembygdsmuseum
  Huhtakyläntie 21, Rautio
  +358 400 890 850

  divider

  I denna miljö, där man vårdar allmogetraditionen, finns vackra timmerbyggnader, en huvudbyggnad byggd av gamla salt- och tjärmagasin samt en låg gran av den typ som på finska kallas Tapion pöytä (”Tapios bord”), som har givit platsen dess namn. I restaurangen serveras husmanskost, i kaféet hittar du husets berömda munkar och i butiken säljs lokalproducerade hantverk, gåvor och souvenirer. I Tapion Tupa visas utställningar som byts ut varje månad. För den som vill övernatta finns lägenheter och ett campingområde. I Tapion Tupa kan du också köpa fisketillstånd för Rahja skärgård och hyra en cykel.

  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  +358 8 466 622
  www.tapiontupa.com

Tynkä kvarn

BEKANTA DIG MED GAMLA STADEN

 • Läs mer  →

  GAMLA STADEN

  Plassi, Kalajokis gamla stad, är värt ett besök med sina bymiljöer och museer. En besökare i Plassi kan dyka in i det gamla Kalajoki med sina marknadstorg, åstränder och trähusidyller. I Plassi kan du bekanta dig med sågverksägaren Santaholmas jugendvilla Havula, det lilla fiskemuseet eller den plats där den historiska galeasen Ansio byggdes. Eller bara njuta av bykänslan vid åstranden och bland de gamla trähusen.

Galleon Ansio

 • Läs mer  →

  Galeasen Ansio

  Segla till Maakalla med galeasen Ansio! En seglats med traditionsskeppet Ansio är ett utmärkt val för många olika tillfällen. Turen till Maakalla tar omkring 4,5 timme, och en läcker måltid på fisk, kaffe och förfriskningar ingår. Tidtabellen finns på webbplatsen. Avfärd from Rahja fiskehamn på Konikarvo.

  Galeasen Ansio
  Rahja fiskehamn
  Konikarvontie 200
  +35844 270 4358
  www.plassi.fi