Ute - Visit Kalajoki

Bli aktiva utomhus

Låt havsvinden rufsa om ditt hår. Erövra dynerna vid soluppgången. Spela en beachvolleymatch. Klättra, suppa och kitesurfa. Ta ett dopp i vaken. Segla med en galeas till fyrholmen. Hitta de klurigaste geogömmorna och upplev upptäckandets glädje. Ta med dig familjen och de bästa kompisarna.

Kalajokis under lockar till aktiviteter – under alla årstider!

Besök vattenparken

 • Läs mer  →

  Vattenparker

  JukuPark har öppet sommartid och ligger i hjärtat av turistcentret vid sanddynerna. På området finns fantastiska vattenrutschkanor som man kan åka i på badring eller matta eller på traditionellt sätt. JukuPark har stora bassänger, bastur, trivsamma terrasser för solbadare, flera nöjesparksanordningar och -aktiviteter samt en minigolfbana. Grillar, kaféer, kiosker och terrasser betjänar den hungriga och törstiga.

  Vattenparken JukuPark
  Jukupolku 3-5
  +358 8 469 2308
  www.jukupark.fi

  divider

  I Tapioland kan man sommartid njuta av solen och det varma vattnet i friluftsbadet. Till glädje för såväl vuxna som barn finns även en vattenrutschkana, och besökarna har tillgång till bastur och duschar.

  Tapioland
  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  +358 8 466 622
  www.tapiontupa.com

Vandra och utflykter

 • Läs mer  →

  Utflykter till landsbygden, ut till sjöss och till skärgården

  Guidade turer till Maakalla och programtjänster i sanddynerna, Siiponjoki och vintertid i Rahja skärgård. Bad i rökbastu och tillställningar i kåtor med tilltugg kryddat med berättelser från bygden. Temautfärder för grupper.

  femEmare Oy
  +358 40 722 6401
  www.fememare.fi

  divider

  Ledda safariturer med fyrhjuling eller snöskoter, vandringar med snöskor, paddlings- och fisketurer med mera i Kalajokis vackra natur. Även uthyrning av sommar- och vintersportutrustning såsom cyklar, segway, fyrhjulingar, snöskotrar, kanoter, vattenskotrar, snöskor, trampbilar och långfärdsskridskor. Vi hyr även ut utomhusbubbelpooler som levereras till exempelvis en stuga. Trafikpark, som är öppen under sommarsäsongen och enligt beställning under tiden 1.9–31.5. Avfärd varje halvtimme kl. 11–19.

  Hiekkasärkkien Ohjelmapalvelut Oy
  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

  divider

  Kalajoki naturum ordnar guidade vandringar och temaäventyr för besökare i alla åldrar på naturcentrets utställning och i den närliggande naturen. Naturum är också startpunkten för naturutflykter och här får man kartor över och tips om de bästa natur- och utflyktsmålen i Kalajokiområdet och på Bottenvikens kust.

  Kalajoki Visitor Centre
  Forststyrelsen
  Jukupolku 5
  +358 20 639 7007
  www.utinaturen.fi/sv/kalajokinaturum

  divider

  Segla till Maakalla med galeasen Ansio! En seglats med traditionsskeppet Ansio är ett utmärkt val för många olika tillfällen. Turen till Maakalla tar omkring 4,5 timme, och en läcker måltid på fisk, kaffe och förfriskningar ingår. Tidtabellen finns på webbplatsen. Avfärd from Rahja fiskehamn på Konikarvo.

  Galeasen Ansio
  +358 44 270 4358
  www.plassi.fi

  divider

  Maakalla och fyrön Ulkokalla
  Maakalla är en unik ö omkring 18 kilometer från kusten. Den är ett självstyrande område med tiotals fiskarstugor, en vacker träkyrka och ett fiskemuseum. På Ulkokalla finns en fyr och ett hus för fyrvaktare. Du kan ta dig till Maakalla exempelvis med taxibåt eller med galeasen Ansio. Du kan höra dig för hos olika företag om transport till Ulkokalla, mer information under Guidade turer, transport, programtjänster och uthyrning av utrustning.

  Rahja skärgård

  Klapperstensfälten och de gamla hamnarna i Rahja skärgård vittnar om landhöjningen. På Rahjas hundra öar man se alla landhöjningskustens naturtyper, från innerskärgårdens skyddade skogar till ytterskären ute i havet. Fiskarbyarna och fårhagarna påminner om skärgårdens traditioner.

  Rahja skärgård är ett trevligt, skyddat utflyktsmål för geocachare, paddlare och SUP-paddlare samt skidåkare. Kajaker kan hyras hos Kalajoen Latu i Konikarvo hamn, förfrågningar och bokningar tfn +35850 461 6508. Fisketillstånd för Rahja skärgård kan köpas från Tapion Tupa, tfn +3588 466 622.Du kan höra dig för hos olika företag om transport till Rahja skärgård, mer information under Guidade turer, transport, programtjänster och uthyrning av utrustning. Mer information: http://www.utinaturen.fi/sv/rahja

  Siiponjoki naturstig
  Den 20 kilometer långa naturstigen löper genom vackra tallskogar till Siiponjokis strand. Längs stigen finns en kåta och två vindskydd. Ån slingrar sig genom den sandiga marken där den kontinuerligt förändrar landskapet och skapar en magisk stämning och på sina ställen frodiga strandlundar mitt i den ljusa moskogen. Den delar sig i flera grenar som rinner ut i havet i Rahja skärgård. Längs naturstigen ser man Kalajokis landskap när det är som bäst. Start- och slutpunkt: Tapion Tupa, Matkailutie 3, tfn +3588 466 622.

  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  +3588 466 622
  www.tapiontupa.com

Golfa

 • Läs mer  →

  Golf

  Högklassig och fin par 73-bana med 18 hål vid sanddynerna. Banans smala fairways och breda bunkrar med fin sand erbjuder en tillräcklig utmaning för spelare på alla nivåer. Också ett mångsidigt träningsområde. Par 3-bana som är öppen för alla där man kan prova grenen utan green card. Även kurser för nybörjare! Golf ProShop erbjuder golfutrustning, -tillbehör, -skor och -kläder.

  Kalajoki Golf
  Tiitaival 59
  +358 10 505 5510
  www.kalajokigolf.fi

Dra ut på äventyr

 • Läs mer  →

  Aktivitets- och lekparker

  Invid hotellreceptionen hittar du Santa’s Sanis roliga inomhuslekpark för familjens minsta! Rutschkanor och bollhavet lockar till lek! Öppet dagligen kl. 9–20.

  Santa’s Sanis inomhuslekpark
  Jukupolku 5
  +358 8 469 2500
  www.santashotels.fi

SuperPark Kalajoki

 • Läs mer  →

  SuperPark Kalajoki

  Den sprillans nya SuperPark Kalajoki erbjuder rörelseglädje för alla åldrar! Äventyr, spel och freestyle ute och inne. Barnen älskar de mångsidiga äventyrsaktiviteterna i SuperPark och ungdomarna trivs på freestyle-området med dess trampoliner och foambassäng. Vuxna kan roa sig med att prova på olika grenar, såsom hockeyskott och superball.

  SuperPark Kalajoki

  Köpcentret Raitti
  Matkailutie 312
  +358 40 826 3766
  www.superpark.fi

Rid

 • Läs mer  →

  Ridning

  Upplevelser till häst bland sanddynerna året runt. Professionella lärare och erfarna, kunniga och pålitliga hästar. Terrängritter längs stränderna och bland sanddynerna samt ridlektioner för ryttare på olika nivåer på ridplaner och i maneger. Helg-, semester- och sommarkurser i samarbete med lokala inkvarteringsföretag.

  Ridstallet Merenrannan Ratsutila
  Ratsutie 30
  +358 40 567 9220
  www.merenrannanratsutila.fi

  divider

  Ledda terräng- och vandringsritter i lugna landsbygdslandskap, från öppna fält till vackra tallskogar. Fartens tjusning på långa raksträckor i galopp eller lugnare rutter där man har tid att beundra landskapet. Mångsidiga ridlektioner för alla nivåer, från prova på-lektioner för nybörjare till skolridning och banhoppning. Det finns även möjlighet att bekanta sig med arbetsridning.

  Hästgården Tuomiston hevostila
  Torvenkyläntie 291, Himanka
  +358 44 377 4098
  www.tuomistonhevostila.fi

  divider

  Arbetshästgården Pohjanmaan Vossikka ordnar utbildningar om arbetshästverksamhet enligt avtal samt skjutsningar och åkturer med häst på evenemang och fester samt privat. Vid bäcken Korpipuro vid gården finns en bastu och en lappkåta dit man kan beställa mat och program. Avståndet från Kalajoki är cirka 35 minuter med bil.

  Pohjanmaan Vossikka
  Pyhänkoskentie 646, Ylipää
  +358 440 102 880
  www.vossikka.com

Suppa & vindsurfa

 • Läs mer  →

  SUP och vindsurfing

  Grundkurser i SUP, vindsurfing och kitesurfing, kurser för grupper samt SUP-paddlingsturer. Uthyrning av SUP- och vindsurfingbräden sommartid samt fatbikes året runt. Vi erbjuder även ledda fatbike- och SUP-fisketurer – be gärna om mer information! I sortimentet i Surf Centers butik ingår vind- och kitesurfingbräden, SUP-utrustning samt kläder och skor.

  Rautio Sports Surf Center
  Top Camping Kalajoki
  Tuomipakkaintie 20
  +358 44 546 0090
  www.surfcenter.fi

Spela minigolf

 • Läs mer  →

  Minigolf

  Två fascinerande banor, en fritidsbana och tävlingsbanan Fun Fun. Utrustning kan hyras i närliggande Beach Bar Surffari.

  Top Camping Kalajoki
  Tuomipakkaintie 20
  +358 8 469 5200
  www.kalajokicamping.fi

  divider

  Utöver en vattenpark finns det i Jukupark en minigolfbana som ingår i inträdesavgiften.

  WaterPark JukuPark
  Jukupolku 3-5
  +358 8 469 2308
  www.jukupark.fi

Spela beachvolley

 • Läs mer  →

  Strandvolleyboll

  Mellan restaurang Dyyni och Kalajoki Campingområde finns fyra strandvolleybollplaner som har öppet från maj till slutet av augusti. Planerna kan fritt användas av enskilda spelare och familjer. Bolluthyrning på Kalajoki Camping eller hos Safaritalo.. Kontakta oss om du vill ordna en turné eller ett evenemang med strandvolleyboll eller strandfotboll!

  Strandvolleybollplaner
  Dyynitie 4
  +358 46 923 5530

  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

Hyr utrustning & åkdon

 • Läs mer  →

  Utrustningsuthyrning

  Hyr vattenskoter, vattenskidor, SUP- eller surfingbräda, kanot, havskajak, banan, flytväst, våtdräkt, fyrhjuling, cykel, fatbike, trampbil, sparkbräda, rullskridskor, Segway, skateboard, frisbeediskar, en badklar utomhusbubbelpool till din stuga eller varför inte en traktor! På vintern snöskotrar med utrustning för barn och vuxna, skidor, snöskor, skridskor, gångstavar, sparkstöttingar och pulkor.

  Hiekkasärkkien Ohjelmapalvelut Oy
  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

  divider

  På sommaren hyr vi ut surfing- och SUP-brädor och på vintern utrustning för vintersurfing. Fatbikes hyr vi året runt.

  Rautio Sports Surf Center
  Top Camping Kalajoki
  Tuomipakkaintie 20
  +358 44 546 0090
  www.surfcenter.fi

  divider

  I äventyrsparken Pakka kan du under parkens öppettider hyra frisbeegolfdiskar och Pakkagolf-utrustning.

  Äventyrsparken Pakka
  Tuomipakkaintie 19
  +358 40 534 0837
  www.seikkailupuistopakka.com

  divider

  Med Kamusen Liikenne Oy reser du tryggt och bekvämt! Bussar med moderna bekvämligheter för 16–61 personer.

  Kamusen Liikenne Oy
  Kalajoentie 9
  +358 8 469 4400
  www.kamusenliikenne.fi

Prova karting eller vattenscooter

 • Läs mer  →

  Karting och vattenskoteråkning

  Karting
  Fartfylld asfaltbana utomhus, vars höjdskillnader gör körningen mångsidig. Sommarkarting och iskarting på vintern. Den förnyade 700 meters banan öppnades i juni 2017!

  Vattenskid- och vattenskoteråkning
  Hyr en vattenskoter eller vattenskidor och ta kurs mot stänket! I vattenskoterhyran ingår våtdräkt och flytväst.

  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

Åk på natursafari

 • Läs mer  →

  Åk på natursafari

  Se dig om på sanddynerna på en guidad fyrhjulingssafarie eller nöskotersafarie. Gå med på en guidad snöskovandring eller hyr snöskor, skridskor eller långfärdsskridskor och glid ut på isen! Gå på paddlingstur, vattenskotersafarie, terrängcykeltur, stavgångstur, fisketur, ridvandring eller åka skidor.

  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

Spela frisbeegolf

 • Läs mer  →

  Frisbeegolf

  Finlands första frisbeegolfbana i internationell AA1-klass finns i hjärtat av sanddynsområdet, nära all service. Banan har 18 hål och är öppen året runt. Betalning, karta över banan, resultatkort och uthyrning av utrustning i äventyrsparken Pakka, Tuomipakkaintie 19, tfn +35840 534 0837.

  Hiekkasärkät DiscGolfPark
  Äventyrsparken Pakka
  Tuomipakkaintie 19
  +358 40 534 0837
  www.seikkailupuistopakka.com

Fiska

 • Läs mer  →

  Fiske

   

  divider

  Fiskeutrustning, guidning, rökning och restaurang med strandterrass. Fånga middag för hela gänget i dammen – vi röker fångsten och serverar den med tillbehör i riemiljön eller på strandterrassen. Du kan även beställa färdiga fiskportioner, specialkaffe och -öl samt drinkar. Mötes-/festlokaler i separat ria samt smyckesförsäljning.

  Lohilaakso
  Tahkokorvantie 39
  +358 400 851 186
  www.lohilaakso.fi

  divider

  I Tapion Tupa kan du köpa fisketillstånd för Rahja skärgård.

  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  +358 8 466 622
  www.tapiontupa.com

Skida

 • Läs mer  →

  Skidåkning

  Motionsslingorna i närheten av Kalajoki turismområde omvandlas på vintern till ett stort spårnät, till största delen med belysning. Spåren sträcker sig ända till Skidstugan och därifrån flera kilometer mot havet och vackra Maristo i Letto och Vihaslahti.

  Skidspårens skick: mski.fi/kalajoki

  Kartor »

  Vallning och uthyrning av skidutrustning:
  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

Promenera, jogga & orientera

 • Läs mer  →

  Gång och löpning

  Sanddynernas plankstigar
  Plankstigarna i sanddynernas strandlandskap erbjuder fantastiska möjligheter för en promenad. På området finns kilometervis av spångstigar. Längs vägen finns informationsskyltar och papperskorgar.

  Motionsslingor
  På de vackra tallmoarna i närheten av sanddynernas turismområde slingrar sig en motionsslinga för stavgångare och löpare. Motionsslingan sträcker sig ända till Skidstugan och därifrån flera kilometer mot havet och vackra Maristo area close to Vihaslahti.

  Friluftskartor över området:
  Kalajoki naturum
  Jukupolku 5
  +358 20 639 7007
  www.utinaturen.fi/sv/kalajokinaturum

  Kalajoki kartor »

Sök cacher

 • Läs mer  →

  Geocaching

  Geocaching är en utomhushobby där man med hjälp av GPS letar efter gömda cacher på intressanta platser runt om i världen. Aktiviteten passar för alla, eftersom var och en kan välja var och vilka typer av cacher de vill leta efter. I Kalajoki finns många cacher, som man kan leta efter med bil, på cykel, till fots eller medan man paddlar, åker skidor eller till och med klättrar. Genom geocaching kan du bekanta dig med Kalajokis fantastiska natur och lära dig intressant lokalhistoria. Mer information: www.geokätköt.fi

spotting fåglar

 • Läs mer  →

  Fågeltorn

  Vihaslahti fågeltorn och naturskyddsområde
  I havsviken Vihaslahti kan man se många olika fågelarter leta efter föda eller häcka. Vihaslahti är en del av naturskyddsområdet Vihas-Keihäslahti. Till Vihaslahti tar du dig till fots längs sanddynernas spångstig. Från naturumet är sträckan exempelvis omkring fyra kilometer i en riktning. Vid viken finns en kåta, ett fågeltorn, en eldstad, en toalett och informationstavlor.

  http://www.luontoon.fi/kalajoenluontokeskus

Åk skridskor & gå med snöskor

 • Läs mer  →

  Snöskogång

  En snöskovandring sätter fart på blodcirkulationen och ger dig rosiga kinder. Gå med på en guidad snöskovandring eller hyr snöskor och gör en utflykt på egen hand i naturen i Kalajoki!

  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

cykla

 • Läs mer  →

  Cykling

  Hyr en vanlig cykel, citycykel, terrängcykel, jopo, chopper eller fatbike och trampa dig till nya rutter och Kalajokis många besöksmål! Vi hyr också ut barnsitsar och cykelkärror.

  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

  divider

  Cykla i det fantastiska sanddynslandskapet eller på utmärkta rutter i skogen! Du kan hyra en cykel på Tapion Tupa.

  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  +358 8 466 622
  www.tapiontupa.com

  divider

  Cykla till häftiga äventyr. Rautio Sports Surf Center hyr ny Cube fatbikes året runt.

  Rautio Sports Surf Center
  Top Camping Kalajoki
  Tuomipakkaintie 20
  +358 44 546 0090
  www.surfcenter.fi

skejta & åk skoter

 • Läs mer  →

  Skateboard, trickscooter, segway med mera

  Hyr barns och ungas favoriter och slipp ha det långtråkigt! På en skateboard eller sparkbräda glider du skönt fram på asfalten. Vi hyr även ut rullskridskor, trampbilar för barn och vuxna samt Segways.

  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  +358 45 111 6633
  www.hsop.fi

Segel

 • Läs mer  →

  Galeasen Ansio

  Segla till Maakalla med galeasen Ansio! En seglats med traditionsskeppet Ansio är ett utmärkt val för många olika tillfällen. Turen till Maakalla tar omkring 4,5 timme, och en läcker måltid på fisk, kaffe och förfriskningar ingår. Tidtabellen finns på webbplatsen. Avfärd from Rahja fiskehamn på Konikarvo.

  Galeasen Ansio
  Rahja fiskehamn
  Konikarvontie 200
  +35844 270 4358
  www.plassi.fi