Gamla staden

Plassi, Kalajokis gamla stad, är värt ett besök med sina bymiljöer och museer. En besökare i Plassi kan dyka in i det gamla Kalajoki med sina marknadstorg, åstränder och trähusidyller. I Plassi kan du bekanta dig med sågägaren Santaholmas jugendvilla Havula, det lilla fiskemuseet eller bara njuta av bykänslan vid åstranden och bland de gamla trähusen.

 

Havula

Havula är sågdirektör Oskari Santaholmas bostadsvilla från år 1912. I jugendhuset finns det förutom kök 14 rum och cirka 700 kvadratmeter bostadsyta, fördelat på två våningar.
I Havula kan besökaren bekanta sig med den lokala såg- och industrihistorien samt med det för norra Finlands förhållanden så sällsynta förmögna borgarhemmet och dess ursprungliga interiör från 1910-1930-talet.

Havulas inredning är en intressant blandning av gamla inhemska och utländska tidstypiska möbler samt enkom för huset beställda möblemang.
Till lösöret hör också ett stort antal konstindustriella föremål.

Havula är beläget i norra ändan av Plassi, mitt på ett gårdsområde som kantas av barrträd. Tidigare hade man från villan utsikt över brädgårdsområdet. På Havulas gårdsplan finns det ett sommarcafé, där man i samband med besöket kan njuta av en kopp kaffe.

Havula gård
Plassintie 56
+358 44 469 1874, +358 50 536 5519

Havula och caféet är öppna på sommaren. Guidade turer för grupper kan även ordnas andra tider enligt överenskommelse.

 

Upplev Kalajokis gamla stad med en guide!

Kalajoen Matkailuoppaat ry (Kalajokis Turistguider) erbjuder guidade rundturer med buss och till fots i Kalajoki samt guidningar på Havula. Du kan också bekanta dig med exempelvis fiskemuseet under ledning av en guide eller ta en guidad rundtur i Plassi. Boka en guide och se Kalajoki med nya ögon!

Förfrågningar och bokningar (också för Havula): +358 44 469 1874, +358 50 536 5519