Tutustu vanhaan kaupunkiin

Kalajoen vanha kaupunki Plassi on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Sulje silmäsi ja kuvittele, miten torikauppiaat huutelivat ja kurittomat lapset kirmailivat Vanhan Plassin aukiolla!

Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen. Plassilla voi tutustua myös Santaholman sahanomistajan jugendhuvilaan Havulaan, pieneen kalastusmuseoon tai vain nauttia kylänraitin, jokirannan vanhojen puutalojen tunnelmasta.

 

Havula – näin eli varakas porvari 1900-luvun alussa

Havula on sahanjohtaja Oskari Santaholman vuonna 1912 rakennuttama asuinhuvila. Jugendtyylisessä talossa on keittiön lisäksi 14 huonetta ja noin 700 neliömetriä asuinpinta-alaa kahdessa kerroksessa. Havulassa vierailija voi tutustua paikkakunnan saha- ja teollisuushistoriaan sekä Pohjois-Suomen oloissa harvinaiseen 1910–1930-luvun varakkaaseen porvariskotiin alkuperäisine sisustuksineen.

Havulan sisustus on mielenkiintoinen sekoitus vanhoja kotimaisia ja ulkomaisia tyylihuonekaluja ja varta vasten tilattuja kalustekokonaisuuksia. Irtaimistoon kuuluu myös runsaasti taideteollista esineistöä.

Havula sijaitsee Plassin pohjoispäässä havupuiden reunustaman piha-alueen keskellä. Huvilalta oli taannoin näköyhteys sahan lautatarha-alueelle. Havulan pihapiiristä löytyy näyttelytila ja museokahvila, jossa voi nauttia vierailun ohessa maukkaat kahvit. Havulassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten käsityötoreja ja -työpajoja, läpi kesän. Tutustu Havulan tapahtumiin Facebookissa.

Havula ja museokahvila ovat avoinna kesäaikaan. Vierailijat pääsevät tutustumaan kartanoon opastetuilla kierroksilla, jotka alkavat tasatunnein (liput 5 €).
Muina aikoina Havula on avoinna tilauksesta ryhmille.
Katso lisätietoja ja tarkemmat aukioloajat täältä.

Lataa Havulan esite tästä.


Koe Kalajoen vanha kaupunki oppaan kanssa!

Kalajoen Matkailuoppaat ry tarjoaa opastettuja kiertoajeluja ja kävelykierroksia Kalajoella sekä kohdeopastusta Havulassa. Oppaan kanssa voit tutustua myös muun muassa Kalastusmuseoon ja kulkea opastuksen kera halki Plassin kylänraitin. Varaa opas ja koe Kalajoki uusin silmin!
Tiedustelut ja varaukset (myös Havula) puh. 050 536 5519.