Kalajoen upeat nähtävyydet I Visit Kalajoki

Nähtävää Kalajoella

Nauti kylänraitin tunnelmasta ja vanhojen puutalojen kauneudesta Kalajoen vanhassa kaupungissa Plassilla. Ihastu Havulan kartanon upeisiin saleihin. Ihmettele kotiseutumuseoissa, kuinka ennen elettiin, kalastettiin, tehtiin töitä ja rakennettiin laiva. Mieti miten kirkonkellot saatiin aikoinaan nostettua tapuliin. Uppoudu tarinoihin kesäteattereissa.

Kalajoella on paljon nähtävää myös kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille!

KURKISTA KARTANOON

 • Lue lisää  →

  KURKISTA KARTANOON

  Sahanjohtaja Oskari Santaholman vuonna 1912 rakennuttama jugend-tyylinen huvila on kotimuseo, joka on avoinna kesäaikaan sekä ryhmille tilauksesta.

  Havulan kartano
  Plassintie 56
  044 469 1874, 050 536 5519

tapion tupa

 • Lue lisää  →

  tapion tupa

  Talonpoikaisperinnettä vaalivassa ympäristössä on upeita hirsirakennuksia, suola- ja tervamakasiineista rakennettu päärakennus sekä Tapion pöytäkuusi, josta paikka on saanut nimensä. Ravintolassa on tarjolla kotiruokaa, kahvilassa maankuuluja munkkeja ja kaupassa lähialueen tuottajien käsitöitä, lahjatavaroita ja matkamuistoja. Tapion Tuvalla on esillä kuukausittain vaihtuvia taidenäyttelyjä. Majoittujille on tarjolla huoneistoja sekä camping-alue. Voit ostaa Tapion Tuvalta myös kalastuslupia Rahjan saaristoon sekä vuokrata polkupyöriä.

  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  08 466 622
  tapiontupa.com

KÄY KESÄTEATTERISSA

 • Lue lisää  →

  KÄY KESÄTEATTERISSA

  Kalajoen kesäteatteri, jossa on 400-paikkainen katettu katsomo selkänojallisine penkkeineen, toivottaa kaikki teatterin ystävät tervetulleiksi kesäteatterinautinnolle joka vuosi heinä-elokuussa.

  Kalajoen kesäteatteri Willi Lakeus
  Teatteripolku
  044 596 6344
  www.willilakeus.fi

  divider

  Persoonallisessa, komeassa kesäteatterissa on katettu ja porrastettu katsomo n. 200 hengelle.

  Kesäteatteri Vihreä Valo
  Linnakallio
  Taluskyläntie 660, Talus
  08 432 839
  www.linnakallio.fi

VIETÄ HETKI KIRKOSSA

 • Lue lisää  →

  VIETÄ HETKI KIRKOSSA

  Kalajoen nykyisen päätytornillisen tiilikirkon suunnitteli lääninarkkitehti F.W. Lüchow. Pitäjän seitsemäs kirkko valmistui 1879. Rakennus tuhoutui tulipalossa 1930, jonka jälkeen se korjattiin nykyiseen asuunsa arkkitehti W.G. PaImqvistin johdolla. Kirkossa on Adolf von Beckerin maalaama alttaritaulu Jeesuksen ylösnouseminen ja T.G. Tuhkasen maalaamat Tuhlaajapojan paluu ja Hyvä paimen. Kirkon vieressä on Heikki Kuorikosken vuonna 1815 rakentama kellotapuli, joka säilyi kuudennen kirkon tuhonneessa tulipalossa. Tapulia korotettiin vuonna 1856. Seinustalla oleva vaivaisukko on vuodelta 1815 ja sen on veistänyt ”kirvesmies Reisjärveltä”.

  Kalajoen kirkko
  Etelänkyläntie 1

  divider

  Himangan kirkko on perinteinen, puinen ristikirkko. Kirkko tapuleineen on keskipohjalaisen kirkonrakentajan Jacob Rijfin 1794 suunnittelema. Vanhan hautausmaan ympäröimä kirkko on korjattu nykyasuunsa 1897.

  Himangan kirkko
  Huhdantie 13, Himanka

  divider

  Raution perinteinen puinen ristikirkko kellotapuleineen valmistui 1800. Kirkko ja ylöspäin kolmijaksoinen tapuli ovat kuuluisan kalajokisen kirkonrakentajan Simon Matinpoika Jylkän eli Silvenin viimeiset suunnittelemat kirkkorakennukset.

  Raution kirkko
  Rautiontie 1700, Rautio

  divider

  Maakallan kirkko
  Maakallan saaren kahdeksankulmainen kirkko on kuuluisan kalajokisen kirkonrakentajan Simon Matinpoika Jylkän eli Silvenin suunnittelema. Kirkko valmistui vuonna 1780.

  divider

  Linnakallio on yhden miehen elämäntyö ja esimerkki suomalaisesta sisusta. Tunnelmallinen riihikirkko on siunattu käyttöön 1995 ja uudempi pahkakirkko 2009. Kirkot ovat käytettävissä esimerkiksi vihkimisen tai kastetilaisuuden järjestämiseen. Ne sopivat myös retkihartauksien viettämiseen ja tarjoavat paikan yksityiselle hiljentymiselle sekä seurakunnan tilaisuuksille.

  Linnakallio
  Taluskyläntie 660, Talus
  08 432 839
  www.linnakallio.fi

Rauhoitu rukoushuoneessa

 • Lue lisää  →

  RAUHOITU RUKOUSHUONEESSA

  Tsasounan vihki tarkoitukseensa Oulun hiippakunnan vt. piispa Arseni vuonna 2014. Rukoushuone on talkootyön ja käsityön taidonnäyte.

  Kalajoen ortodoksinen rukoushuone
  Matkailutie 249

Haltioidu museossa

 • Lue lisää  →

  HALTIOIDU MUSEOSSA

  Vanhaan koulurakennukseen perustetussa kotiseutumuseossa pääsee tutustumaan esimerkiksi merenkulun historiaan ja talonpoikaispurjehdukseen. Museon erikoisuus ovat merimiesten tekemät käsityöt ja ulkomailta tuomat matkamuistot, kuten sahakalan saha, haikalan leukaluu ja kookospähkinä. Huoneessa esitellään lisäksi kuvina Sautinkarin sahan historiaa.

  Himangan kotiseutumuseo
  Sautinkarintie, Himanka
  050 373 1775

  divider

  Museo toimii entisessä Törnvallin talossa, joka siirrettiin paikalleen nykyisen kaupungintalon pihalta vuonna 1964. 1800-luvulla rakennettu pohjalaistalo kuuluu Kalajoen vanhimpiin ja siellä pidettiin mm. herännäiskäräjät vuonna 1838. Museo esittelee niin entisajan elämänkulkua kuin kalajokisia merkkihenkilöitä.

  Kalajoen kotiseutumuseo
  Siltasaari (Kalajoen keskusta)
  040 509 8788, 08 462 090

  divider

  Kalastusmuseon perusnäyttely esittelee pääasiassa Kalajoen seudun kalastusperinnettä, johon kuuluvat olennaisesti joki- ja merikalastus, nahkiaisen ja hylkeenpyynti sekä Maa- ja Ulkokallan käyttö kalastustukikohtana. Fiian mökki on ainoa säilynyt esimerkki plassilaisen pieneläjän vaatimattomasta asuintavasta 1900-luvun alkupuoliskolta.

  Kalastusmuseo ja Fiian mökki
  Plassi
  040 509 8788, 08 462 090

  divider

  Kotiseutumuseon päärakennus on entinen lukkarin puustelli. Museo on sisustettu perinteiseksi rautiolaiseksi talonpoikaistaloksi. Pihalle on siirretty kaksi aittaa 1700-luvun lopulta sekä sepän paja. Rautio-nimi viittaa raudan käsittelyyn ja museon erikoisalana ovatkin sepäntyöt.

  Raution kotiseutumuseo
  Huhtakyläntie 21, Rautio
  0400 890 850

Tutustu vanhaan kaupunkiin

 • Lue lisää  →

  TUTUSTU VANHAAN KAUPUNKIIN

  Plassi – Kalajoen vanha kaupunki
  Plassi, Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen. Plassilla voi tutustua Santaholman sahanomistajan jugendhuvilaan Havulaan, pieneen kalastusmuseoon tai vain nauttia kylänraitin, jokirannan ja vanhojen puutalojen tunnelmasta.

  divider

  Koe Kalajoen vanha kaupunki oppaan kanssa!
  Kalajoen Matkailuoppaat ry tarjoaa opastettuja kiertoajeluja ja kävelykierroksia Kalajoella sekä kohdeopastusta Havulassa. Oppaan kanssa voit tutustua myös muun muassa Kalastusmuseoon ja kulkea opastuksen kera halki Plassin kylänraitin. Varaa opas ja koe Kalajoki uusin silmin! Tiedustelut ja varaukset puh. 050 536 5519.

Koe Ansio kaljaasi

 • Lue lisää  →

  PURJEHDI KALJAASILLA

  Purjehdi Kaljaasi Ansiolla Maakallaan! Purjehdus perinnealus Ansiolla on erinomainen valinta moniin erilaisiin tilaisuuksiin. Maakallan matka kestää noin 4,5 tuntia ja se sisältää herkullisen kala-aterian, kahvit ja virvokkeet. Katso purjehdusaikataulut www-sivuilta. Lähdöt Rahjan Kalasatamasta Konikarvosta.

  Kaljaasi Ansio
  044 270 4358
  www.plassi.fi