Utflykter till landsbygden, ut till sjöss och till skärgården

 

Kalajoki naturum ordnar guidade vandringar och temaäventyr för besökare i alla åldrar på naturcentrets utställning och i den närliggande naturen. Naturum är också startpunkten för naturutflykter och här får man kartor över och tips om de bästa natur- och utflyktsmålen i Kalajokiområdet och på Bottenvikens kust.

Kalajoki naturum
Forststyrelsen
Jukupolku 5
+358 8 4694 449
www.utinaturen.fi/kalajoki

 

Maakalla
Maakalla är en unik ö omkring 18 kilometer från kusten. Den är ett självstyrande område med tiotals fiskarstugor, en vacker träkyrka och ett fiskemuseum. Du kan ta dig till Maakalla exempelvis med taxibåt Kiira, med SeaKalajoki eller med galeasen Ansio.

 

Rahja skärgård

Klapperstensfälten och de gamla hamnarna i Rahja skärgård vittnar om landhöjningen. På Rahjas hundra öar man se alla landhöjningskustens naturtyper, från innerskärgårdens skyddade skogar till ytterskären ute i havet. Fiskarbyarna och fårhagarna påminner om skärgårdens traditioner.

Rahja skärgård är ett trevligt, skyddat utflyktsmål för fiskare, paddlare och SUP-paddlare samt skidåkare. Kajaker kan hyras hos Kalajoen Latu i Konikarvo hamn, förfrågningar och bokningar tfn +35850 461 6508. Fisketillstånd för Rahja skärgård kan köpas från Tapion Tupa, tfn +3588 466 622. Om transport till Rahja skärgård, vänligen kontakt Kalajoki Central bokning.

Mer information om Rahja skärgård: www.utinaturen.fi/rahja


Siiponjoki naturstig

Den 20 kilometer långa naturstigen löper genom vackra tallskogar till Siiponjokis strand. Längs stigen finns en kåta och två vindskydd. Ån slingrar sig genom den sandiga marken där den kontinuerligt förändrar landskapet och skapar en magisk stämning och på sina ställen frodiga strandlundar mitt i den ljusa moskogen. Den delar sig i flera grenar som rinner ut i havet i Rahja skärgård. Längs naturstigen ser man Kalajokis landskap när det är som bäst.

Start- och slutpunkt:
Tapion Tupa
Matkailutie 3
+358 8 466 622
www.tapiontupa.com


Vihaslahtis fågeltorn och naturskyddsområde
I havsviken Vihaslahti kan man se många olika fågelarter leta efter föda eller häcka. Vihaslahti är en del av naturskyddsområdet Vihas-Keihäslahti. Till Vihaslahti tar du dig till fots längs sanddynernas spångstig. Från naturumet är sträckan exempelvis omkring fyra kilometer i en riktning. Vid viken finns ett fågeltorn, en eldstad, en toalett och informationstavlor.

 

Motionsspår/Plankstigar på sanddynerna »

Programtjänster i Kalajoki »