Kalajoen luontokohteet

Patikoi Siiponjoen taianomaisessa maisemassa. Ihmettele merestä kohoavia satoja saaria Rahjan saaristossa. Rantaudu Maakallan karuuteen. Uppoudu tutkimaan kalastajamökkejä, käräjäkiviä ja kaunista kirkkoa. Jos sää sallii, ulota matkasi Ulkokallaan. Katso nöyränä sen kunnioitusta herättävää majakkaa ja ympärillä vaahtoavaa merta.

Koe Kalajoen karu mutta ihmeellinen luonto kaikin aistein!

Maakalla ja Ulkokallan majakkasaari

 • Lue lisää  →

  Maakalla ja Ulkokallan majakkasaari

  Maakalla on ainutlaatuinen saari noin 18 km:n päässä rannikolta. Se on itsehallintoalue, jossa on kymmeniä kalastajamökkejä, kaunis puinen kirkko ja kalastusmuseo. Ulkokallassa on majakka ja majakanvartijoiden talo. Maakallaan pääset esimerkiksi taksiveneellä ja Kaljaasi Ansiolla. Ulkokallaan pääsee taksiveneellä.

  Lue lisää »

  Fememare järjestää taksivenekuljetuksia sekä opastettuja meriretkiä Maakallaan ja Ulkokallaan.

  femEmare Oy
  040 722 6401
  www.fememare.fi

Rahjan saaristo

 • Lue lisää  →

  Rahjan saaristo

  Rahjan saariston muinaisrannat ja vanhat haminat ovat eläviä todisteita maankohoamisesta. Rahjan sadalla saarella voi nähdä kaikki maankohoamisrannikon luontotyypit sisäsaariston suojaisista metsistä avomeren ulkoluotoihin. Kalastajakylät ja lammashaat muistuttavat saaristolaisperinteestä. Rahjan saaristo on mukava suojainen retkikohde geokätköilyyn, melonta- tai SUP-lautaretkelle tai hiihtoreissulle.

  www.luontoon.fi/rahja

  Katso kartta

  Fememare järjestää opastettuja meriretkiä Rahjan saaristoon, kuten vene-, melonta- ja kalastusretkiä sekä hiihto-, potkukelkka- ja lumikenkäkävelyretkiä.

  femEmare Oy
  040 722 6401
  www.fememare.fi

  Myös Kalajoen Latu järjestää kesäisin ohjattuja melontaretkiä sekä vuokraa kajakkeja omatoimiseen melontaretkeen Konikarvon satamassa.

Siiponjoen luontopolku

 • Lue lisää  →

  Siiponjoen luontopolku

  20 km:n mittainen luontopolku kulkee upeiden mäntykankaiden halki Siiponjoen rannalle. Sen varrella on kota ja kolme laavua. Joki kiemurtelee hiekkaisessa maassa muokaten jatkuvasti uomaansa ja luoden taianomaista tunnelmaa ja paikoin reheviä rantalehtoja muutoin valoisaan kangasmetsämaastoon. Joki laskee useana jokihaarana mereen Rahjan saaristoon. Luontopolulla näkee kalajokista maisemaa parhaimmillaan.

  Kartta reitistöistä Hiekkasärkillä »

  Lähtö- ja paluupaikka
  Tapion Tupa
  Matkailutie 3
  08 466 622
  www.tapiontupa.com

  Siiponjoelle on saatavana erilaisia retkiä, kuten fatbike- ja moottorikelkkasafareita sekä melonta- ja patikointiretkiä.

  femEmare Oy
  040 722 6401
  www.fememare.fi

  Safaritalo
  Merisärkäntie 10
  045 111 6633
  www.hsop.fi

Lankkupolku

 • Lue lisää  →

  Lankkupolku

  4 km pitkä lankkupolku kulkee Hiekkasärkkien rantamaisemissa aina Vihaslahteen saakka, jonne voi matkata joko jalan tai pyörällä. Polku soveltuu kuljettavaksi myös lastenrattaiden ja pyörätuolin kanssa (avustajaa tarvitaan muutamissa kohdissa). Matkalla on levähdyspenkkejä, opasteita ja roskiksia. Lankkupolun varrella Vihas-Keihäslahden luonnonsuojelualueella on ”Kirkolta Kallaan” -kulttuuripolku, joka tutustuttaa kulkijan Kalajoen merelliseen menneisyyteen.  Polun päässä Vihaslahdella on lintutorni, kota, tulentekopaikka, opastuskatos ja kuivakäymälä.  Vihaslahti on monien lintulajien elinympäristö, ja siellä onkin mahdollista nähdä monia eri lajeja ruokailemassa ja pesimässä.

  Kartta reitistöistä Hiekkasärkillä »

Vihaslahti

 • Lue lisää  →

  Vihaslahden lintutorni ja luonnonsuojelualue

  Vihaslahti on monipuolinen lintukohde aivan Hiekkasärkkien matkailualueen tuntumassa ja se kuuluu Vihas-Keihäslahden luonnonsuojelualueeseen. Vihaslahdelle pääsee patikoiden Hiekkasärkkien matkailualueen lankkupolkua pitkin. Matkaa esim. Meriluontokeskukselta on yhteen suuntaan noin 4 kilometriä. Vihaslahden poukamassa on kota, lintutorni, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja opastuskatos.

  Kartta reitistöistä Hiekkasärkillä »

Pururadat

 • Lue lisää  →

  Pururadat

  Hiekkasärkkien matkailualueen tuntumassa kauniilla mäntykankailla polveilee pururata, joka palvelee sauvakävelijöitä ja lenkkeilijöitä. Pururataa pitkin pääsee Hiihtomajalle saakka, josta reitistö jatkuu kilometrien päähän kohti merta ja Mariston kaunista aluetta Vihaslahden tuntumassa.

  Viitapakkojen alueelta löytyy myös lintutorni ja laavu.

  Kartta reitistöistä Hiekkasärkillä »

  Alueen retkeilykartat:
  Kalajoen Meriluontokeskus
  Jukupolku 5
  020 639 7007
  www.luontoon.fi/kalajoki