Vietä hetki kirkossa
Kalajoen nykyisen päätytornillisen tiilikirkon suunnitteli lääninarkkitehti F.W. Lüchow. Pitäjän seitsemäs kirkko valmistui 1879. Rakennus tuhoutui tulipalossa 1930, jonka jälkeen se korjattiin nykyiseen asuunsa arkkitehti W.G. PaImqvistin johdolla. Kirkossa on Adolf von Beckerin maalaama alttaritaulu Jeesuksen ylösnouseminen ja T.G. Tuhkasen maalaamat Tuhlaajapojan paluu ja Hyvä paimen. Kirkon vieressä on Heikki Kuorikosken vuonna 1815 rakentama kellotapuli, joka säilyi kuudennen kirkon tuhonneessa tulipalossa. Tapulia korotettiin vuonna 1856. Seinustalla oleva vaivaisukko on vuodelta 1815 ja sen on veistänyt ”kirvesmies Reisjärveltä”.
Kalajoen kirkko
Etelänkyläntie 1
Himangan kirkko on perinteinen, puinen ristikirkko. Kirkko tapuleineen on keskipohjalaisen kirkonrakentajan Jacob Rijfin 1794 suunnittelema. Vanhan hautausmaan ympäröimä kirkko on korjattu nykyasuunsa 1897.
Himangan kirkko
Huhdantie 13, Himanka
Raution perinteinen puinen ristikirkko kellotapuleineen valmistui 1800. Kirkko ja ylöspäin kolmijaksoinen tapuli ovat kuuluisan kalajokisen kirkonrakentajan Simon Matinpoika Jylkän eli Silvenin viimeiset suunnittelemat kirkkorakennukset.
Raution kirkko
Rautiontie 1700, Rautio
Linnakallio on yhden miehen elämäntyö ja esimerkki suomalaisesta sisusta. Tunnelmallinen riihikirkko on siunattu käyttöön 1995 ja uudempi pahkakirkko 2009. Kirkot ovat käytettävissä esimerkiksi vihkimisen tai kastetilaisuuden järjestämiseen. Ne sopivat myös retkihartauksien viettämiseen ja tarjoavat paikan yksityiselle hiljentymiselle sekä seurakunnan tilaisuuksille.
Linnakallio
Taluskyläntie 660, Talus
08 432 839
www.linnakallio.fi
Maakallan kirkko
Maakallan saaren kahdeksankulmainen kirkko on kuuluisan kalajokisen kirkonrakentajan Simon Matinpoika Jylkän eli Silvenin suunnittelema. Kirkko valmistui vuonna 1780.