Luonnosta lautaselle ja joulupöytään

Blogi | tiistai 08.12.2020
Kalajoen sijainti maan ja meren välissä tarjoaa monipuolisen ja ainutlaatuisen luonnon ja ympäristön lisäksi myös laajan valikoiman uskomattomia raaka-aineita ja tuotteita lautasellemme.

Me suomalaiset olemme tottuneet melkeinpä joka aterialla syömään perunaa, eli pottua niin kuin me täällä Pohojammaalla sanotaan. Perunantuotannossa me olemme täällä Kalajoella ihan Suomen kärkisijoilla. Ylipäätäänkin meillä on maatalous todella vahvassa roolissa ja siksipä saammekin satokauden mukaan mm. paikallista perunaa, salaattia, tomaattia, kurkkua ja meillä täällä on oma Tyngän mylly, joten myös viljat pelloilta saadaan jauhettua jauhoiksi ja puurohiutaleiksi. Voin luvata, että Tyngän myllyn rieskajauhoista valmistetut itsetehdyt rieskat katoavat suihin alta aikayksikön!
Onpa meillä oman kylän miehet osanneet hyödyntää mallasohran kultaisen sadon valmistamalla rehellistä, kalajokista Kärkisen Kuohuva lager-olutta, joka on valloittanut jo useat ravintolat ja kauppojen hyllyt.

Kiitollinen kasvattajille

Lihantuotanto on Kalajoella myös yksi suurista harjoitetuista elinkeinoista. Alueelta löytyy useita sika- ja nautatiloja, joiden vastuullisesti kasvatettua lihaa on varmasti päätynyt kaupan hyllyltä myös sinun lautasellesi. Täytyy nöyrästi kumartaa syvään, että on ihmisiä, jotka jaksavat raataa pitkää päivää seitsemänä päivänä viikossa, jotta me saamme vatsamme täyteen. Kalajokisia tiloja on palkittu usein menestyksekkäästä toiminnasta. Tänä vuonna kunniaa sai Atrian järjestämässä Liha-akatemiassa kalajokinen Siipon tila, joka palkittiin erinomaisten liharotuisten hiehojen kasvattajana.
Itse saan olla onnellinen myös siitä, että yhden sikatilan omistava perhetuttumme on ystävällisesti usean vuoden ajan joulun alla muistanut meitä muhkealla kinkulla. Ja minä saan kunnian olla aina kuorrutusmestarina; se on minun bravuuri!

Kalajoki nimenä jo kuvastaa hyvin sitä, että olemme vesistöjen äärellä. Kaupungin läpi virtaava joki ja vieressä pauhaava meri suo meille monipuoliset kalastusmahdollisuudet. Nahkiainen on yksi kuningassaalis, jota nautitaan hiillostettuna syysaikaan sekä paikalliset kalastajat valmistelevat etikkaliemen saattelemana herkkua myös joulupöytiin. Paikallisen KalaKallen, Hätälän ja Birkalan ikisuosikit kalatuotteet kuuluvat myös monen perheen perinteenä joulunpyhinä ruisleivän tai limpun päälle, ai että!

Saariston saloista

Kalajoella Rahjan saaristossa on satoja pieniä saaria, jonka ympäröimänä olemme. Yksi saariston aarteistamme on tyrni, joka vitamiinipommina on yksi parhaimmista lääkkeistä. Tyrni sisältää kymmenkertaisen määrän c-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Näitä jos napsii päivittäin, uskaltaa melkeinpä taata, että pöpöt pysyy flunssakaudella kurissa. Kukapa myöskään sanoo, että karpalo ja luumu olisivat ainoat jälkimakean raaka-aineet joulun ihaniin herkkuihin? Tyrnistä taikoo vaikka mitä raikasta; moussea, jäädykettä tai pannacottaa!

Kalajoki on täynnä aitoja ja voisi sanoa myös, että arktisiakin, makuelämyksiä. Me olemme etuoikeutettuja siitä, että ympärillämme on lukuisia maanviljelijöitä ja maataloustuotannon harjoittajia, jolloin meillä on ilo ja oikeus saada peruselintarvikkeita omasta kotikaupungista. Lähiruoka on arvokas asia.

Olemme onnekkaita saadessamme elää raikkaan metsän, puhtaiden peltojen, aavan meren ja satojen saaristojen syleilyssä.

Jos mahdollista, tue paikallista ja sinivalkoista suomalaista.
Oikein lämmintä ja herkullista joulun aikaa!

 

 

Satu Himanka

Paljasjalkainen kalajokinen, joka elää ja hengittää matkailualaa!
Asiakaspalvelun sekä myynnin ja markkinoinnin ammattilainen, joka on laajentanut omaa digitaalista osaamistaan Visit Kalajoella työharjoittelun merkeissä. Työskentelee myös lentoemäntänä, joten pitää jalat tukevasti maassa, mutta pään pilvissä!
Ihminen, joka rakastaa yli kaiken matkustamista, joulua ja nauramista!