Kalajoki – rantalomien aatelia Suomessa

| torstai 25.6.2020

Aikojen saatossa olen kuullut useampaankin otteeseen Kalajoesta ja siellä olevasta hiekkarannasta. Sittemmin, kun innostuin kotimaan matkailusta, päädyin tänne Suomen ”kainaloon” eli Kalajoelle nyt ensimmäistä kertaa.

Aikojen saatossa olen kuullut useampaankin otteeseen Kalajoesta ja siellä olevasta hiekkarannasta. Sittemmin, kun innostuin kotimaan matkailusta, päädyin tänne Suomen ”kainaloon” eli Kalajoelle nyt ensimmäistä kertaa.

Pääkaupunkiseudulta tänne meni kuutisen tuntia ajellessa mutta yleisesti tiet olivat kunnossa ja selvisimme perille ilman navigaattoria. Näillä korkeusasteilla on myös oma määränsä luontoa ja maisemia, jotka voi siinä ajellessa mukavasti tsekkailla. Junalla tai bussilla matkaa taittuu todennäköisesti hieman lyhyemmässä ajassa. Poiketen monista reissuistani, mukana oli tällä kertaa kaverini Joni, Emilian sijaan. Hänellä oli töitä ja varsinainen kesäloma alkaa vasta myöhemmin.

Niikuin kuvasta voi päätellä, Kalajoki Keskusvaraamon huoneistot on moderneja kaikin puolin. Täällä oli ehkä helpoin hoitaa some sisältöä reissun aikana.

Majoitus?

Leirintämajoituksen lisäksi täällä on niin vapaa-ajan huoneistoja, B&B -majoistusta kuin kolme hotelliakin. Paljolti ranta-alueen asunnoista näyttäisi olevan uudistuotantoa eli majoitusmuoto on lähempänä luksusta kuin laavua. Toki, pienen matkan päässä rannasta on puumökkejä, joissa voi päästä hyvinkin alkeelliseen yöpymiseen (ilman juoksevaa vettä).

Ensimmäisen yön olimme Kalajoki Keskusvaraamon huoneistoissa. Tila oli aika optimaalisesti mitoitettu kahdelle tai kolmelle ja täällähän oli kaikki, mitä voisi tarvita kotitalouden pyörittämiseen. Eli käytännössä tiskikone, pyykkikone, toimiva keittiö, sauna jne. Erityisesti ilmastointi saa pisteet siitä, että kuumallakin säällä täällä viihtyi iltasella pelaten lautapelejä


 

Sani-hotellin aamupala perustuu lähiruokaan. Pisteet tämä aamupala saa varsin mukavasta asiakaspalvelusta.

Toinen ja kolmas yö hotellissa?

Koska sain hiukan toivoa Visit Kalajoelta, mitä tältä reissulta toivoisin, niin halusin tarkoituksella kokeilla enemmän kuin yhtä majoitusmuotoa ja päädyimme myös hotellissa asumaan. Espanjan lomista tutut rantahotellit tuovat varmasti mielikuvia, mutta täällä näkyi selkeästi suomalaiseen tapaan premium-hygienia ja standardit. Jos kuvittelisin rannan täynnä populaa, niin ihan varmasti hotelli tarjoaisi rauhoittavimman fiiliksen majoitusmuodoista. Tämä hotelli kuuluu Santa`s hotelliketjuun, joita on peräti kuusi kappaletta Suomessa.


Tietenkin turistisesongin elävöittävistä alueista, ravintoloillakin on keskeinen roolinsa. Oletin ennen reissua, että täällä oleva ravintolatarjonta olisi pelkistetympää ja hyvinkin perinteistä, mutta tarjonnan kirjo yllätti.

Ensimmäisen lounaan nautimme Tapion Tuvassa, joka on ehkä selkeiten näkyvä rustiikki rakennus, kun ajetaan päätiellä ennen Hiekkasärkille kääntymistä. Tämä metsän kupeessa oleva puinen kompleksi tarjoaa rehellistä paikallista ruokaa, joka on ihan konkreettisesti valmistettu paikallisista raaka-aineista. Nykyisen maailman tilanteen aikaan ei ollut buffeeta tarjolla, mutta lautasannoksista saimme selville, minkälainen ruokatuote täältä löytyi. Liha-perunalaatikkoa, puolukoita ja porkkanoita. Vaikka kotiruokaa tarjotaan ympäri Suomen, ei sitä kovin usein saa näin viilatun makuisena. Lounaan voi täällä napata noin 10 eurolla ja tyypillisesti se olisi buffeen muodossa tarjolla.


Olut, jota täällä Kalajoella haluat nauttia on Kärkisen kuohuva. Se on paikallista ja ihan oikeasti juotavaa.

Pubit ja burgerit?

Iltasella voisi joku toivoa lämminhenkistä tunnelmaa, musiikkia ja olutta. Tähän ”vaivaan” apu löytyy paikallisesta irkkupubista, Sandy Keltistä. Ulkoa modernin ja siistin oloinen paikka omaa suhteellisen suuren terassin, kattavan olutvalikoiman ja hyvin valmistettua pubiruokaa. Siipiä, makkaroita ja burgereita kenties alueen parhaalla tavalla valmistettuna.

Näin ruokaa rakastavana henkilönä antaisin pisteet paikallisuuden arvostuksesta. Esimerkiksi annoksissa mainittiin paikallinen peruna, makkaratkin olivat sikäläisen lihamestarin luomus ja olutkin oli paikallisista aineksista pantu. Jos näitä asioita skaalaa siihen, että tila oli kuitenkin viihtyisä, olisi tämä iltaa istuvalle seurueelle unelma. Oluet olivat keskimäärin 8€ ja burgeri 18€, joka voi olla jonkun makuun pikkuisen suolaista, mutta onhan kyseessä loistava sijainti suoraan rannan läheisyydessä.


Paikallinen ylpeys, Pihvitupa?

Jos olisi ajatus viettää romanttinen illallinen tai yritystreffit, näkisin tämän elementissään. Niin kuin nimi viittaakin, täällä saa loistokasta pihviä muodossa tai toisessa. Toki, kun sisäfileestä on kyse, on sillä hintaakin peräti 36€. Poiketen muista hienoista paikoista, täältä ei varmastikaan kukaan poistu nälkäisenä, kun annoskokokin on melkoinen. Yleisestä pihviravintoloista poiketen lisäkkeinä voi löytää kaikkea nauriista kaaliin, jotka ovat varsin harvinaisia aineksia tämän kaltaisissa konsepteissa. Tyyliltään varsin simppelin näköiset annokset on valmistettu hyvin ja tietenkin talossa. Juomien saralla, täällä saimme reissun kiinnostavimman alkumaljan, joka oli eräänlainen raparperi gt, jossa käytetty raparperi oli tietenkin paikallista. Niin kuin paikkaa pyörittävä emäntä kertoi, heillä on myös kesäisin hiiligrilli ja viikonloppuisin erikoismenuita, joissa voi päästä maistamaan hiukan harvinaisempiakin ruhon osia. Tämä kertoo siitä, että tuote elää ja kehittyy.


Se freesein kahvila / bistro, Ravintola Lohilaakso. Kaipaatko miljöötä, jossa voi nauttia luonnon helmasta mutta nauttia samalla vaikka raikkaan salaatin noin 16€ tai kupin kahvia? Lohilaakso on tavallaan vanhassa puutalomiljöössä oleva ravintola, jonka terassin edessä on minijärvi. Vaikka lista on kalapainotteinen, löytyi täältä myös vaihtoehto kala-allergikolle.


Näköalaravintola vailla vertaa? 

Lokkilinna on ehkä parhaalla sijainnilla oleva ravintola, jonka merinäkymä on lyömätön. Vastaveroisesti ruokatuote ei ole niin kohdennettu, kun täällä saa kotiruokalounasta, pizzaa ja tyypillisiä ravintola-annoksia. Näin esimerkkinä hirvipata lounaalla oli 12,50 € ja sitä harvemmin näkee esimerkiksi pk-seudulla.

Pizzasta mainitakseni, oli tavallaan aika erilaista, kun täytteinä löytyi mm. poroa, puolukkaa ja leipäjuustoa. Samoin useimmista paikoista poiketen, täällä on paikallista jäätelöä. Maistelimme näitä Liisankankaan jäätelöitä ja nehän olivat kerrassaan herkkua. Mielestäni, nämä ovat yksinäänkin hyvä syy käydä täällä.


Kalajoki on muutakin kuin hiekkaranta?

Kaupungin varsinainen keskusta on ainakin läpiajelun arvoinen. Vanhoja taloja, kartanoita ja siistihkö kirkko ovat kaikki näkemisen arvoisia. Jos haluaa oikein repäistä, voi yhden iltapäivän upottaa siihen, että käy paikallisella kalastajasaarella Maakallassa, jonka voi nähdä rannasta, jos oikein tarkasti pällistelee. Tämä kalastajakolossi noin 4 tunnin reissu, jonne pitää varata erikseen laivakuljetus, joka lähtee Keskuskarin satamasta. Toki, n. 40€ per henkilö voi kuulostaa suolaiselta mutta paikallisten kalastajien savustama siika ja alueen fiilis ovat erittäin uniikkeja. Erityisesti kalamiehille, tämä on must visit mutta jos tykkää kuvien räpsimisestä, on täällä aivan loistava olosuhteet sillekkin.


Urheiluholisteille?

Niin kuin nykypäivän trendiin kuuluu, liikunta ja urheilu nähdään hyvinvointia lisäävänä tekijänä ja onhan täällä mahdollisuuksia senkin saralla. Miten olisi pyöräily tämmöisessä luontomiljöössä tai SUP-lautailu rannan läheisyydessä? Me nappasimme fat biket, joille menimme hetken rantaa pitkin. Voi siitä rannasta siis nauttia uimattakin, eikä pari tunnin pyörävuokra ollut kuin reilut parikymmentä euroa.

Urheiluvälinevuokraamo Surf Center sijaitsee aivan rannassa ja sitä ei voi olla huomaamatta. Myös Sani-hotellin yhteydessä sijaitseva Meriluontokeskus on käymisen arvoinen paikka.

Lapset, mitäs heille?

Vesipuisto Jukupark, Seikkailupuisto Pakka ja mikroautorata luulisi pitävän useimmat iloisina mutta onhan tässä rannan kupeessa myös kylpylä. Palveluita siis on eikä alueen kehitys näytä hidastuvan. Jos pitäisi keksiä kääntöpuoli tämän kotimaan kohteen kohdalla, olisi se pitkähkö ajomatka pk-seudulta. Jos tämän sietää, on tässä loistokas kohde niin pariskunnalle, perheelle tai vaikka ihan kaveriporukalle.

Varsinaisen Kalajoen keskustan lähellä on pieni mutta hauskahko vanha kaupunki. Alue on aikanaan ollut merkittävä puutavaran kaupan käynnistä ja tästä johtuen täältä löytyy historiallinen Havulan kartano. Täällä tehdään turistikierroksia, ja asiaa kannattaa tarkastella vanhan kaupungin sivustolta.

Tämä reissu oli sen verran hauska, että ehkä uudemmankin kerran täällä voisi samassa kesässä käydä!

 

Alexander Trivedi

Kirjoittaja on ammatiltaan kokki ja kirjoittaa Aitoa Arkiruokaa -blogia, jossa hän jakaa mm. reseptejä, vinkkejä hyödyllisiin keittiövälineisiin, kertoo kokemuksiaan ravintoloista ja matkustelusta kulinaristin silmin.

”Ruokafilosofiani kulmakiviä ovat laadukkaat raaka-aineet, tinkimätön maku ja simppelit ohjeet. Ihan parillakin raaka-aineella voi valmistaa uskomattoman maukasta ruokaa, oli ruokavaliosi sitten mikä tahansa.”